Kristallnachtherdenking
   
> Verslag Kristallnacht-herdenking 9 november 2011  

In 1938
werden in Duitsland tijdens de Kristallnacht Joden aangevallen, synagogen gingen in vlammen op, joodse winkels, huizen en scholen werden geplunderd, beklad en vernield door nazi's. Op woensdag 9 november 2011 is de Kristallnacht herdacht. Sprekers waren ondermeer wethouder Andrée van Es, de joodse voormalig verzetsstrijdster Mirjam Ohringer (87), voorzitter Nuri Karabulut van DIDF (Vereniging Arbeiders uit Turkije in Nederland) en Marjan Sax (bestuurslid Vrouwen tegen Uitzetting). De ouders van Marjan Sax, Duitse joden, zijn vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland gevlucht. Zie hieronder het fotoverslag van de herdenking 2011 bij het stadhuis.

De herdenking wordt georganiseerd door het platform Stop Racisme en Uitsluiting, een samenwerkings-verband van diverse (migranten)- organisaties. De herdenking van de Kristallnacht wordt op initiatief van Nederland Bekent Kleur sinds 1992 georganiseerd bij het Amsterdamse stadhuis. De herdenking in Amsterdam sluit aan bij activiteiten van andere organisaties in diverse steden in ons land en in 48 andere Europese landen.

Ook in 2010 hebben zo'n tweehonderd mensen bij het stadhuis in Amsterdam de Kristallnacht herdacht. De Joodse verzetsstrijder Mirjam Ohringer (86) sprak toen over haar familie die vlak voor de Kristallnacht in 1938 gedeporteerd werd vanuit Duitsland naar Polen. Zie hier het fotoverslag en de video van de herdenking 2010.

In 2009, waren de sprekers op de herdenking ondermeer Freek Ossel (Wethouder Gemeente Amsterdam), Awraham Soetendorp (Rabbijn) en Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International). Of zie hier het verslag van 2008.

(Foto's: Bas Baltus)
 
Nuri Karabulut
Lonneke Lemaire
Mirjan Ohringer
Marjan Sax